Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

«Πόλεμος» μεταξύ ΔΕΗ - ιδιωτών για την αγορά ρεύματος

0 comments

Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ έχασε μερίδιο 1,76% από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ έχασε μερίδιο 1,76% από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» τιμών μεταξύ της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να έχει ήδη χάσει περί τους 100.000 πελάτες. Την εικόνα αυτή, δηλαδή της απώλειας μεριδίων της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της, καταγράφει επίσημα και ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) μέσα από το μηνιαίο δελτίο του συστήματος παραγωγής και προμήθειας ρεύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΔΕΗ μέσα σε έναν μήνα έχασε μερίδιο 1,76% από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και για την ακρίβεια τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 88,07% έναντι 89,83% που κατείχε τον Αύγουστο. Η απώλεια της τάξης του 1,76% θεωρείται σημαντική, δεδομένου ότι τους προηγούμενους μήνες η ΔΕΗ είχε πετύχει να φρενάρει την έξοδο πελατών της προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές.
Από τους τελευταίους ιδιαίτερα κερδισμένοι είναι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί-προμηθευτές ρεύματος, καθώς η εταιρεία ΗΡΩΝ έχει αποσπάσει μερίδιο 3,14%, ακολουθεί η Protergia με 2,98% και έπεται η Elpedison με 2,52%. Επονται με μικρότερα μερίδια κάτω του 1% και επιχειρήσεις που εμπορεύονται ρεύμα, δηλαδή χωρίς να διαθέτουν μονάδες παραγωγής.
Προσφορές και εκπτώσεις
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί-προμηθευτές «τσίμπησαν» μερίδια λόγω των προωθητικών ενεργειών που ακολουθούν κάνοντας προσφορές και εκπτώσεις με στόχο να χτυπήσουν ανταγωνιστικά τη ΔΕΗ και να κερδίσουν πελάτες. Ενδεικτικές της δυναμικής που αναπτύσσουν οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ρεύματος είναι οι προσφορές για τιμολόγια με ένα ευρώ την ημέρα και για διάστημα έως πέντε μηνών, καθώς και για χρέωση του καταναλωτή όλο το 24ωρο με νυχτερινό (μειωμένο) τιμολόγιο. Παράλληλα προσφέρουν επιπλέον έκπτωση 10%-15% για εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών.
Οι ιδιωτικές εταιρείες απάντησαν έτσι στις προαναφερόμενες προωθητικές ενέργειες στη ΔΕΗ, η οποία από το καλοκαίρι εφαρμόζει εκπτώσεις 15% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για όσους πελάτες της πληρώνουν εντός της προθεσμίας τους λογαριασμούς τους.
Η μείωση των τιμολογίων από την πλευρά των ανεξάρτητων παραγωγών-προμηθευτών έχει να κάνει με τις μεγάλες μειώσεις τιμών στο φυσικό αέριο, καύσιμο που χρησιμοποιούν οι μονάδες τους. Μάλιστα λόγω αυτής της εξέλιξης οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν βρίσκονται συνέχεια στο σύστημα παραγωγής ρεύματος, καθώς ο λιγνίτης σε συνδυασμό με τα δικαιώματα ρύπων είναι ακριβότερος έναντι του φυσικού αερίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΨΟ