Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Γέμισαν τζαμιά τον Πόντο!

0 comments

samsunda_tzami


Πυρετώδης είναι ο ρυθμός με τον οποίο υλοποιείται η ανέγερση τζαμιών στην Τουρκία, αν κρίνουμε από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).
Για την ακρίβεια, 8.985 νέα τζαμιά μέσα στη δεκαετία 2005-2015 δείχνουν τα στοιχεία. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι ένα πρωτοφανής αριθμός από τεμένη καταγράφεται στις πόλεις του Πόντου, όπως η Τραπεζούντα, η Σαμψούντα, τα Κοτύωρα και η Κασταμονή.
Πίσω από το Ικόνιο, που σύμφωνα με το πρακτορείο Doğan κρατάει την πρωτιά με 3.314 τζαμιά, ακολουθεί η Σαμψούντα με 2.610, και η Κασταμονή με τον ίδιο ακριβώς αριθμό ισλαμικών τεμένων.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό της προσπάθειας που κάνει η Τουρκία να εδραιώσει το Ισλάμ στον Πόντο είναι το στοιχείο ότι και σε άλλες πόλεις, όπως τα Κοτύωρα (Ορντού) και η Τραπεζούντα ο αριθμός των τζαμιών ξεπερνά τα 2.000. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ντιγιάρμπακιρ.
Στον αντίποδα, σε άλλες περιοχές της Τουρκίας ο αριθμός των ισλαμικών τεμένων είναι στην καλύτερη περίπτωση τριψήφιος, γεγονός που μάλλον αποδεικνύει την στοχευμένη στρατηγική της Άγκυρας.
ΨΟ