Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Έλληνες για να πάμε μπροστά, πρέπει να κοιτάμε πάντα πίσω.

0 comments
 

(Δημοσιεύτηκε στην εφημεριδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" του συγκροτήματος "Μαχητής του Κλικίς" (Φεβρουάριο 2016).

"Τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται" (…) σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη.
Θαρρείς και η σκέψη μου με αυτά που γίνονται γύρω μας, δεν με ακολουθεί, τραβά τον δικό της δρόμο.
Εκεί που πάω να  την επαναφέρω και να την ανακτήσω δυστυχώς, κάτι ποιο χειρότερο του χθες διαδραματίζεται στο σήμερα, που μου την αποπροσανατολίζει και πάλι.
Έτσι μη μπορώντας να δώσω δική μου ερμηνεία ή να σχολιάσω αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν γύρω μας, τα οποία δεν τα χωρά ανθρώπινος νους, προβληματισμένος και  με όση μνήμη μου έχει απομείνει,  θυμήθηκα τα προφητικά λόγια, του παρεξηγημένου Παπαδιαμάντη, τα οποία  γράφηκαν εδώ και 120 χρόνια  (την 1η Ιανουαρίου 1896) στην εφημερίδα «Ακρόπολις» και σκιαγραφούν  την σημερινή πραγματικότητα.
Πόσο μακρινός φαντάζει ο αιώνας, αλλά και πόσο κοντινός τελικώς; Πώς δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα, μέσα σε αυτά τα 120 χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα και στις συμπεριφορές των κυβερνώντων αυτής της έρμης Πατρίδος; Μόνο τα πρόσωπα άλλαξαν και όχι οι  νοοτροπίες.
Όμως, όπως προανέφερα, η σκέψη μου στέρεψε. Ας διαβάσουμε λοιπόν τι έγραψε ο Παπαδιαμάντης:
Από το άρθρο του «Οιωνός» στην εφημερίδα «Ακρόπολις» (1η Ιανουαρίου 1896):
(…) «Εις οιωνός άριστος. Αλλά τις έβαλεν εις πράξιν την συμβουλήν του θειοτάτου αρχαίου ποιητού; Εκ της παρούσης ημών γενεάς τις ημύνθη περί πάτρης;
Ημήνθυσαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί του ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους; Άμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά. Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.
Τις ημύνθη περί πάτρης; Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
Και σήμερον, νέο έτος άρχεται. Και πάλιν τι χρειάζονται οι οιωνοί; Οιωνοί είναι τα πράγματα. Μόνον ο λαός λέγει: "Κάθε πέρσι καλύτερα". Ας ευχηθώμεν το αρχόμενον έτος να μη είναι χειρότερον από το έτος το φεύγον».
Δυστυχώς όμως,  τόσο η διαχρονική ευχή του Παπαδιαμάντη, όσο και η σύγχρονη δική μας  ότι,  «το νέο έτος να είναι καλύτερο από το απερχόμενο» δεν έπιασε «τόπο» και η κοινωνία   βρίσκεται σε παραζάλη, σε ψυχικό αναβρασμό, κυριευμένη από αγανάκτηση, ανασφάλεια μη γνωρίζοντας τι θα ξημερώσει αύριο. Το ψέμα έχει αντικαταστήσει την αλήθεια, η ανεντιμότητα την εντιμότητα, το πολιτεύομαι αντί του αγωνίζομαι και τόσα άλλα αντίθετα. Τελικώς, επικρατεί μια  φρενίτιδα που έχει μεταβάλει τον τόπο μας σε  ένα απέραντο φρενοκομείο.
Και μέσα σε όλα αυτά που διαδραματίζονται σήμερα, η δόλια μας Πατρίδα καρτερεί βουβά τα παιδιά της,  και περιμένει με αγωνία να αφυπνιστούν και να την κάνουν πάλι περήφανη, όπως την έκαναν στο παρελθόν οι πρόγονοί μας.
Αγαπητοί μου αναγνώστες, η ιστορία,  μας δίδαξε ότι, οι Έλληνες για να πάμε μπροστά, πρέπει να κοιτάμε πάντα πίσω.
                                                          Γράφει
                                      Ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος





ΨΟ