Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! ΜΑΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

0 comments

%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%b9%ce%b1ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σε πόλεμο χαρακωμάτων είναι έτοιμη να μπει μια ετερόκλητη συμμαχία, τα μέλη της οποίας συνδέει ο κοινός… εχθρός, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο στόχο την ανατροπή της, όπως και του Αλέξη Τσίπρα.
Η χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και ο αποκλεισμός καναλιών που λειτουργούσαν χρόνια και ανήκουν σε κορυφαίους οικονομικούς – επιχειρηματικούς παράγοντες, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη χάνουν τη δύναμη επιρροής τους όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά σε όλο το πολιτικό κατεστημένο, αποτέλεσε το έναυσμα για τον σχηματισμό ενός μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση. Και στο μέτωπο αυτό μετέχουν ακόμη και κανάλια που πήραν άδεια, τα οποία πάνε απέναντι γιατί είναι πολλά τα λεφτά που θα δώσουν αλλά και γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με τη ΝΔ για να εκβιάζουν και να έχουν πρόσβαση στην επόμενη μέρα.
Σε αυτό το μέτωπο ακούγεται ότι θα συστρατευθούν και μεγάλες κυκλοφοριακά εφημερίδες (όπως του Ψυχάρη, που θέλει να πάρει τη ρεβάνς), τα οικονομικά των οποίων ερευνώνται από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και ραδιόφωνα και διαδικτυακά Μέσα.
Μαζί και ο Μητσοτάκης
Στη μάχη χαρακωμάτων μπαίνει και ο Μητσοτάκης, καθώς είναι θέμα ζωτικής σημασίας πρωτίστως για τον ίδιο αλλά φυσικά και για το κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι, αν ο Τσίπρας περάσει τον κάβο του επόμενου εξαμήνου, ο δρόμος είναι διάπλατα ανοιχτός για αυτόν μέχρι το 2018, χωρίς το παραμικρό εμπόδιο – αξιολογήσεις, «κόφτες» ή εκλογές.
Στα νέα γραφεία της ΝΔ εκεί στο λαϊκό Μοσχάτο το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συσκέψεων του Κυριάκου με τους στενούς συνεργάτες του (φανερούς και κρυφούς) είναι: Το πώς μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα σύρουν τον Τσίπρα, πάση θυσία, σε εκλογές. Γιατί, όπως είπε πρόσφατα ένας από τους κύριους συνεργάτες του αρχηγού, τις προτάσεις του οποίου «ακούει» και ακολουθεί:
– Αν δεν γίνουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες εκλογές, καήκαμε!
Αυτό που εννοεί είναι ότι, αν συνεχισθεί ο βίος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν αναταράξεις στη ΝΔ και θα απογοητευθούν τα στελέχη και βασικά οι πολίτες, που θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση στις κάλπες λόγω της πτώσης του τζίρου στην Αγορά, της ανεργίας, των λουκέτων, των περικοπών στις συντάξεις, της κατάργησης στην ουσία του ΕΚΑΣ και της φοροεπιδρομής.
Δύσκολες επίσης θα είναι και οι επόμενες μέρες του Μητσοτάκη. Θα αμφισβητηθεί η ηγεσία του και η καρέκλα του θα αρχίσει να τρίζει…
Μέρκελ προς Κυριάκο: Ξέχνα τις εκλογές!
Την ώρα, όμως, που το κύριο σύνθημα του Μητσοτάκη και του έμπιστου συμβούλου του, του γνωστού επικοινωνιολόγου Τάκη Θεοδωρικάκου, που έχει την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, είναι το «Εκλογές τώρα, να φύγει ο Τσίπρας», γιατί –όπως τονίζουμε παραπάνω– θεωρούν ότι, αν μείνει η κυβέρνηση, η ΝΔ χάνει το τρένο για το Μαξίμου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει ούτε να ακούσει για εκλογές. Και αυτό το ξεκαθάρισε στον Μητσοτάκη όταν την επισκέφθηκε αμέσως μετά την εκλογή του ως αρχηγού της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, όταν της μίλησε για εκλογές, η γερμανίδα καγκελάριος του το ξέκοψε αμέσως, λέγοντάς του: «Έχεις καιρό, μη βιάζεσαι. Ύστερα από ενάμιση χρόνο βλέπουμε. Τώρα χρειάζομαι τον Τσίπρα, με τον οποίο μιλάω τρεις φορές την ημέρα»!
Επομένως, από τη στιγμή που το Βερολίνο είπε «όχι», θα μπορούσε ο γερμανοτραφής Κυριάκος να παραβεί την ε­ντολή; Να παρακούσει τη Μέρκελ; Το πιστεύει αυτό κανείς εκεί στη ΝΔ;
Αέρας στα πανιά του Τσίπρα αν…
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν περάσει ο Τσίπρας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την αξιολόγηση χωρίς… πολύ αίμα για τον ελληνικό λαό, στη συνέχεια μέχρι το 2018 δεν θα χρειασθεί να μπει «κόφτης», τα πλεονάσματα είναι χαμηλά, στο 1,5%, και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ δεν υπάρχουν και προγραμματισμένες κάλπες.
Από το 2018 τα δύσκολα…
Τα σύννεφα θα αρχίσουν να πυκνώνουν από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά. Ο… βίος του Γ’ Μνημονίου ολοκληρώνεται και τότε το κρίσιμο ερώτημα θα είναι αν θα μπορέσει να βγει η Ελλάδα στις αγορές με συμφέροντα επιτόκια. Αν δεν μπορέσει, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι οι εταίροι μας θα δεχθούν να μας δώσουν νέα δάνεια. Είναι πολύ πιθανό να πουν: «Τόσα λεφτά πήρατε και δεν τα καταφέρατε. Ποιος μας εγγυάται ότι θα τα καταφέρετε με ένα Δ’ Μνημόνιο;».
Υπάρχουν όμως και άλλα καυτά θέματα, όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, με τις νέες μορφές εργασίας που θα έχουν δημιουργηθεί, και τα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως τα επιχειρηματικά.
Τρεις κάλπες!
Υπάρχουν ακόμη και πολιτικά προβλήματα, δεδομένου ότι μέσα στο 2019 θα στηθούν τρεις κάλπες. Μία για δημοτικές εκλογές, μία για περιφερειακές και μία για ευρωεκλογές! Θα είναι οι τρεις κρίσιμες εξετάσεις στις οποίες θα κριθούν οι αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ και σε τι ποσοστό. Και προ αυτών των… εξετάσεων δεν θα είναι έκπληξη αν ο Τσίπρας επιλέξει να πάει σε εθνικές εκλογές.
Ανάλογη, βέβαια, θα είναι η δοκιμασία-τεστ και για τον Μητσοτάκη. Στις τρεις αυτές κάλπες θα φανεί αν η ΝΔ θα κατορθώσει να εξασφαλίσει κάποια αξιοπρεπή ποσοστά. Διαφορετικά, οι αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα υπάρξουν θα είναι έντονες και μπορεί να οδηγήσουν στο ξήλωμα του Μητσοτάκη, αναγκάζοντάς τον είτε να παραιτηθεί είτε να ζητήσει ανανέωση της εντολής της κομματικής βάσης.
Σκηνικό 2008…
Ήδη η ατμόσφαιρα… μυρίζει μέρες 2008, όταν με αφορμή τον «βασικό μέτοχο», με τον οποίο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να βάλει τέρμα στους «νταβατζήδες», συσπειρώθηκαν εναντίον του οι τότε καναλάρχες και ξεκίνησαν την επιχείρηση αποδόμησής του, με όπλο το Βατοπέδι και στόχο τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο και με… πολιορκητικό κριό τον Alpha. Και τη μάχη την κέρδισαν οι «νταβατζήδες», με παρεμβάσεις των οποίων στις Βρυξέλλες (ακόμη και χρηματικές, είχε ακουστεί) ο «βασικός μέτοχος» παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες και ο Καραμανλής έπεσε στις εκλογές του 2009.
Αυτό το σκηνικό έχει αρχίσει να στήνεται και σήμερα κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί το δυνατό χαρτί.
Και πέραν των καναλαρχών, που χάνουν την… εύφορη κοιλάδα, βάζουν πλάτη και οι «Σημιτικοί», που ονειρεύονται εξουσία και υπουργεία, αλλά και κορυφαίοι παράγοντες του δημόσιου βίου, όπως ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, που συνεχώς υπονομεύει φανερά το Μαξίμου, όπως έκανε προχθές με την απόφασή του να απορρίψει την επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει τη διοίκηση της Attica Bank στους έμπειρους περί τα τραπεζικά καθηγητές Μάκη Σαπουντζόγλου και Τάκη Ρουμελιώτη, φέρνοντας σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη).
Περιέργως, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ανατροπής του Τσίπρα και το κυβερνητικό μέτωπο θα έπρεπε να είναι μπετόν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τις δηλώσεις του για το χρέος ήρθε σε αντίθεση με τη γραμμή του πρωθυπουργού, όπως την είχε περιγράψει δυο μέρες πριν από το βήμα της ΔΕΘ, αναφερόμενος και στα οφέλη για τη χώρα από τη ρύθμιση του χρέους μέσα στο 2017, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση θα αρχίσει μετά το 2018 και ότι θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και τα δάνεια που έχουν πάρει άλλες χώρες της ΕΕ!
Η παρέμβαση αυτή του αντιπροέδρου έφερε πολλά σύννεφα στις σχέσεις του με το Μαξίμου, καθώς και πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις του… «ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
ΨΟ