Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Μπλα, μπλα, μπλα… αποτέλεσμα μηδέν – Η «καλή» ΕΕ και το «κακό» Brexit

0 comments

synodos_koryfis_juncker_tusk


Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν τίποτε ουσιαστικό να πουν και να προσφέρουν, εκτός από ευχολόγια και επαναλήψεις κλισέ για το Brexit, αλλά και για το μέλλον (;) της ΕΕ από εδώ και πέρα.
«Οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι ως «27». Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο για την αποχώρησή του…. Δεν υπάρχει αποχώρηση α λα καρτ» σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Πολλοί δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί. Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα συνεδριάσουμε στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβρη επ’ αυτού» πρόσθεσε.
«Συνεχίσαμε τις συζητήσεις από εχθές το βράδυ και συμφωνήσαμε ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώσει την ΕΕ για την πρόθεση αποχώρησής του» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.« Δεν υπάρχει μια ενιαία αγορά αλλά αυτοί που θα έχουν πρόσβαση θα εγγυόνται τις ελευθερίες που έχουμε αποφασίσει από κοινού. Δεν θα υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης… Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία την οποία θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το συντομότερο» υπογράμμισε.
Δεν μπορούμε να αλλάζουμε κάθε λίγα χρόνια τους κανόνες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο σύμφωνο σταθερότητας και στους κανόνες για το πιστωτικό σύστημα. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά χορηγείται μόνο με αντάλλαγμα τα ανοιχτά σύνορα και την ελεύθερη κυκλοφορία. Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «θα υπερνικήσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα ως η ΕΕ των 27» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εργαστούμε εντός των Συνθηκών για να κάνουμε την ΕΕ λιγότερο γραφειοκρατική και πιο δυναμική.
ΨΟ