Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Οι «νέες Ειδομένες» ένα βήμα πριν τη γενική ανάφλεξη!

0 comments
lathro_xylo

Συνεχή είναι τα περιστατικά έντασης τόσο στους τυπικούς καταυλισμούς φιλοξενίας μεταναστών, όσο και στις «νέες Ειδομένες» που έχουν δημιουργηθεί.
Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν επανέρχεται με προειδοποιήσεις για κυρώσεις προς τα κράτη – μέλη που αρνούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων.
Αιματηρή συμπλοκή, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών καταγράφηκε κοντά σε ξενοδοχείο των Ευζώνων, όπου στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, με απολογισμό έναν τραυματία.
Στο κέντρο της Νέας Καβάλας, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, περίπου δέκα Ιρακινοί επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα σε Σύρους, λόγω μεταξύ τους διαφορών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε, τραυματίστηκαν τέσσερις Σύροι πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς.
Μία ώρα νωρίτερα, είχε σημειωθεί αιματηρό επεισόδιο κοντά σε ξενοδοχείο στους Ευζώνους Κιλκίς, κατά το οποίο Πακιστανός, 29 ετών δέχθηκε πυροβολισμό από άγνωστο συμπατριώτη του, ύστερα από μεταξύ τους καβγά για οικονομικές διαφορές.
Η Μίνα Αντρέεβα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, προειδοποίησε για την πιθανότητα να υπάρξουν προσφυγές κατά κρατών – μελών που αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στα συγκεκριμένα κράτη τονίζοντας ότι ως θεματοφύλακας των Συνθηκών δε θα διστάσει να ασκήσει την ισχύ της.
Συνεχίζοντας, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι τόσο οι επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φρανς Τίμερμανς, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τη μετεγκατάσταση είναι νομικά δεσμευτικές για όλες τις χώρες.
Αναφερόμενη στα πενιχρά αποτελέσματα του προγράμματος, η Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι μέχρι σήμερα μόνο 1816 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί συνολικά από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των χωρών.
Η ίδια, ανέφερε ότι χθες 45 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στην Ισπανία και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι πλέον καθημερινά λαμβάνει χώρα ένας αριθμός μετεγκαταστάσεων.
kathimerini
ΨΟ