Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

«ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ…»

0 comments
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Με αυτή την φράση ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας τη συμφωνία για το ασφαλιστικό, βγαίνοντας από την συνάντηση με τους δανειστές στο Χίλτον. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές μιλούν για σύγκλιση και στα κόκκινα δάνεια για τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Σχεδόν λευκός καπνός από την διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή προσθέτοντας ότι μοναδικό αγκάθι είναι το αφορολόγητο.
Αναφορικά με τη συμφωνία στο ασφαλιστικό, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, οι δανειστές παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους έκαναν τελικά δεκτή την ελληνική πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις και τώρα όπως σημείωσε, μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν άλλα 70 εκατ.ευρώ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα έχει άλλη συνάντηση με τους δανειστές για το θέμα αυτό.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κατρούγκαλο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τα τρία πρώτα χρόνια και μισή μονάδα για τα επόμενα τρία. Εκτός νομοσχεδίου μένουν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αποχώρησαν περί τις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης από το Χίλτον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μόνο σημείο που εκκρεμεί, είναι το ύψος του αφορολόγητου, αλλά, σε κάθε περίπτωση, και εδώ η διαφορά είναι μικρή και εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί.
Παράλληλα, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι οι επικεφαλής του Κουαρτέτου δεν θα αποχωρήσουν από τη χώρα για το Eurogroup, φαίνεται ότι, μετά τις συγκλίσεις, θα αναχωρήσουν σήμερα.
Στο Eurogroup, που θα διεξαχθεί το πρωί της Παρασκευής στο Άμστερνταμ, αναμένεται να συμμετάσχει το οικονομικό επιτελείο, ενώ «σήμα» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται ότι θα δώσει και η ανακοίνωση έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
ΨΟ