Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Υπογραφή ιστορικής συμφωνίας από 171 χώρες!

0 comments

paris-climate-agreement

Με την παρουσία 171 κρατών η τελετή υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας για το Κλίμα.
«Η συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή να αποτελέσει αφετηρία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και όχι τη γραμμή τερματισμού». Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ban Ki-moon, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας – ορόσημο.
Ο Ban Ki-moon απηύθυνε έκκληση προς τα 171 κράτη που βρέθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ, να προχωρήσουν πιο πέρα από τις υποσχέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη τον Δεκέμβριο, και να προβούν στη λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης που συνδέεται με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία.
«Βρισκόμαστε σε αγώνα ενάντια στον χρόνο», είπε ο Ban Ki-moon.
«Η δύναμη αυτής της συμφωνίας συνίσταται στο τι πρόκειται να κάνει για να απελευθερώσει τον ιδιωτικό τομάς», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Γραμματέας Κράτους των ΗΠΑ, John Kerry.
Σε μια συμβολική κίνηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέβηκε στο πόντιουμ του ΟΗΕ και υπέγραψε την Συμφωνία για το Κλίμα κρατώντας την δίχρονη εγγονή του.
Η συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή θέτει νέο ρεκόρ σε ό,τι αφορά στον αριθμό των κρατών που υπέγραψαν μια διεθνή συμφωνία σε μία ημέρα, από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία μέχρι τα 168 άλλα κράτη που συμμετείχαν στη συμφωνία. Κάθε χώρα έχει ορίσει τους δικούς της στόχους, με τη δέσμευση να προβαίνει σε περισσότερο φιλόδοξους στόχους, κάθε πέντε χρόνια.
ΨΟ