Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ειδομένη: Ο αγρότης που πέρασε με το τρακτέρ από τον καταυλισμό και οι διαμαρτυρίες (βίντεο)

0 comments
eidomeni_trakter

Ένταση προκλήθηκε στον καταυλισμό της Ειδομένης, όταν ένας αγρότης πέρασε με το τρακτέρ του ανάμεσα στις σκηνές που είχαν στήσει στο χωράφι του οι πρόσφυγες, θέλοντας να περάσει ένα σαφές μήνυμα πως πρέπει να αδειάσει ο χώρος, ώστε να μπορέσει να δουλέψει.
Το τρακτέρ πέρασε κυριολεκτικά ελάχιστα εκατοστά από τις σκηνές στις οποίες βρίσκονταν άνθρωποι μέσα, ενώ για λίγα εκατοστά σταμάτησε και δεν χτύπησε μία γυναίκα, η οποία, εκείνη τη στιγμή, έπαιζε με μία μπάλα. Ορισμένοι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν και άνοιξαν διάλογο μαζί του. Εκείνος όμως συνέχισε την πορεία του. Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση της αστυνομίας.
Ο αγρότης δήλωσε πως «περίμενα αρκετό καιρό. Καταλαβαίνω τον κόσμο που είναι εδώ, αλλά πρέπει κι εγώ να ζήσω. Θα δώσω διορία μερικές μέρες. Με διώχνει το Δημόσιο από το δικό μου χωράφι». Ανέφερε δε, πως αν δεν δοθεί λύση στο θέμα του καταυλισμού, το πρωί του Σαββάτου αγρότες της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Διαμαρτυρίες και πανό από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη
Νέες κινητοποιήσεις και αναστάτωση προκλήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Ειδομένη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ακόμη εκεί, ανάρτησαν πανό με συνθήματα και μηνύματα τόσο προς τις ελληνικές αρχές, όσο και προς τους Ευρωπαίους.
Ένα πανό ανέγραφε: «Ευρώπη ακόμη θρηνείς το θάνατο του μικρού Αϊλαν. Τώρα πεθαίνουμε εδώ, στην Ειδομένη. Αργοπεθαίνουμε…», ενώ το βασικό σύνθημα αναφέρεται στο άνοιγμα των συνόρων.
Ένα άλλο πανό ανέγραφε πως «θέλουμε μόνο έναν ήσυχο και ειρηνικό τόπο να ζήσουμε», ενώ υπήρχαν και σαφή μηνύματα προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει και στα αιτήματα για άσυλο. Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται, η κατάσταση είναι τεταμένη τόσο στην Ειδομένη, όσο και στον Πειραιά, την ίδια στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται και να ζητούν λύσεις.
ΨΟ