Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

ΥΣΤΕΡΙΑ…. ΓΙΑ ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΑΒΕΡΩΦ»

0 comments

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας



Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, όπως επίσης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων, για την παραμονή του θωρηκτού «Γ.Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη έως και την περίοδο των Χριστουγέννων, ζητά με επιστολές του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επαναφέρει το αίτημα προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του ΓΕΝ ζητώντας «την επανεξέταση του θέματος με ευαισθησία και το απαιτούμενο αυξημένο ενδιαφέρον», ενώ καλεί τους βουλευτές των κομμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση του αιτήματος-πρότασης των δημάρχων Κεντρικής Μακεδονίας.
Να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό έχει αποκτήσει πλέον παναυτοδιοικητικό χαρακτήρα, καθώς την επιστολή του Σίμου Δανιηλίδη συνυπογράφουν όλοι οι δήμαρχοι των δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Όπως αναφέρει, πρόκειται για «μια ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση όλων των δημάρχων αλλά και παλλαϊκό αίτημα της κοινωνίας», οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή της απάντησης για την οργανωμένη επίσκεψή τους στην ιστορική ναυαρχίδα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου, που έγινε κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, το πλωτό μουσείο «της ιστορίας και της διδαχής», όπως χαρακτηρίζεται, θα παραμείνει στην πόλη μας έως τις 21 Νοεμβρίου. «Η περίοδος των επιπλέον δέκα ημερών της παραμονής του ιστορικού πλοίου στην Θεσσαλονίκη είναι πάρα πολύ μικρή για να καλυφθούν οι ειλικρινείς ανάγκες των χιλιάδων μαθητών και πολιτών που επιθυμούν να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σ’ αυτό γνωρίζοντας από κοντά τα ιστορικά κειμήλια των εθνικών αγώνων», σημειώνει στις επιστολές του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, με αποτέλεσμα «χιλιάδες μαθητών και πολιτών να κινδυνεύουν να χάσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία επίσκεψης και ξενάγησης στο θωρηκτό ‘‘Γ.Αβέρωφ’’».
Η επιστολή
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σ.Δανιηλίδης απευθύνει την έκκληση «να πράξει τα δέοντα εκ της θέσεώς του», επικαλούμενος «την εθνική και πατριωτική ευαισθησία που Σας διακρίνει, όντας βέβαιος για το πάθος και την προσήλωσή
Σας απέναντι σε αξίες και ιδανικά». Ταυτόχρονα καλεί τον πρωθυπουργό και τους προέδρους των κομμάτων να ασκήσουν σχετικές παρεμβάσεις ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα-πρόταση των δημάρχων για παραμονή του θωρηκτού «Γ.Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη έως και την περίοδο των Χριστουγέννων.
Η παρέμβαση των δημάρχων προέκυψε έπειτα από πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης αμέσως μετά την επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο ιστορικό πλοίο, η οποία ξενάγηση έγινε από τον αρχιπλοίαρχο Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο π.ν. σε κλίμα συγκίνησης.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται «το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει έως σήμερα το κοινό και ιδιαίτερα τα σχολεία της Βορείου Ελλάδος να επισκεφθούν το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό ‘‘Γ. Αβέρωφ’’ στη Θεσσαλονίκη».
Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν «επιτακτική» την ανάγκη παραμονής του συμβόλου του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη για μία περίοδο τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα, καθώς -όπως αναφέρουν- «η παράταση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε όσο δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας από τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τους οποίους εκπροσωπούμε, να επισκεφθούν το πλοίο-ζωντανό θρύλο, να γνωρίσουν το ένδοξο παρελθόν του και μέσα από την ιστορία του να αναγεννηθούν». «Χιλιάδες ακόμα πολίτες, και κυρίως οι μαθητές, θα γίνουν κοινωνοί ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής ιστορίας από αυτό το κειμήλιο του ελληνισμού που έχει τόσα να διδάξει στη νέα γενιά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
ΨΟ