Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Αποκάλυψη ιστορικού: Ο Χίτλερ εντάχθηκε στους Ναζί επειδή δεν έγινε δεκτός από άλλο πολιτικό κόμμα

0 comments

Η ιστορία μπορεί να είχε πάρει διαφορετική τροπή και το ολοκαύτωμα να μην υπήρχε ποτέ στο λεξικό, αν ο Αδόλφος Χίτλερ είχε ενταχθεί σε ένα άλλο πολιτικό κόμμα. Σύμφωνα με έναν κορυφαίο ιστορικό, ο Χίτλερ εντάχθηκε στους Ναζί μόνο επειδή απορρίφθηκε από ένα άλλο πολιτικό κόμμα.
Ο Τόμας Βέμπερ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, αποκάλυψε ένα έγγραφο που δεν είχε δημοσιευτεί ποτέ ξανά, το οποίο αποκαλύπτει πως το 1919 το νεοσύστατο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα απέφευγε τον Χίτλερ, λέγοντάς του ότι δεν τον ήθελε στο κόμμα.
Ο Βέμπερ είπε ότι η ιστορία θα είχε διαφορετική τροπή αν η αίτηση για να γίνει μέλος του κόμματος είχε γίνει αποδεκτή. Παρόλο που ήταν ακροδεξιό, το γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν τότε μεγαλύτερο και πιο πετυχημένο από το ναζιστικό κόμμα. Ο Χίτλερ ίσως να είχε έναν πιο δευτερεύοντα ρόλο και συνεπώς «θα ήταν απίθανο να είχε ανέλθει στην εξουσία», πρόσθεσε ο Βέμπερ.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς δεν θα υπήρχε καν. Φωτογραφία: AP/Czarek Sokolowski
«Μέχρι και ένα χρόνο πιο πριν, δεν είχε δείξει ηγετικές ικανότητες και ήταν ευτυχής ακολουθώντας εντολές, παρά να τις δίνει ο ίδιος».
Ο Χίτλερ στράφηκε τελικά στο ναζιστικό κόμμα και έγινε ηγέτης του το 1921. Το γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα διαλύθηκε το επόμενο έτος. «Αυτή είναι μια ιστορία άγνωστη μέχρι στιγμής» δήλωσεο Βέμπερ. «Τελικά εξηγεί την ιδεοληπτική του συμπεριφορά για τα επόμενα χρόνια, απέναντι στο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα».
Όλα τα άλλα ανώτερα μέλη του πρώιμου ναζιστικού κόμματος σκεφτόντουσαν θετικά υπέρ μιας συγχώνευσης με το γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως κατώτερο κόμμα στις αρχές του 1920.

Ο Βέμπερ ανέφερε: «Αν δεν υπήρχε η αταλάντευτη άρνηση του Χίτλερ να το κάνει – σε κάποιο σημείο, παραιτήθηκε ακόμη και από το κόμμα για το λόγο αυτό – το ναζιστικό κόμμα θα είχε απορροφηθεί από το γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και έτσι θα είχε εξαφανιστεί και η ιστορία θα είχε ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο… Με την απόρριψη του Χίτλερ από το κόμμα, η συμπεριφορά του εκείνη την εποχή – που κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει πειστικά προηγουμένως – έχει τελικά νόημα».
Το έγγραφο προέρχεται από την μαρτυρία του Χανς Τζορτζ Γκράσινγκερ, ιδρυτικού προέδρου του Γερμανικού Σοσιαλιστικό Κόμματος. Ο Βέμπερ το βρήκε στο αρχείο του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας στο Μόναχο.
Στο έγγραφο αναφέρεται: «Το φθινόπωρο του 1919, γύρω στο Σεπτέμβριο, ο Χίτλερ εμφανίστηκε στο γραφείο του εκδοτικού οίκου για να δει τον Γκράσινγκερ και προσφέρθηκε να γράφει για την εφημερίδα αλλά και να συμμετέχει και να εργάζεται για το γερμανικό Σοσιαλιστικό κόμμα. Δεν είχε καθόλου χρήματα εκείνη την περίοδο και ζήτησε επίσης δανεικά από τον Γκράσινγκερ. Αλλά του είπαν πως δεν είχαν καμία δουλειά γι’ αυτόν στην εφημερίδα και πως δεν τον ήθελαν ούτε στο κόμμα».
Πηγή: 5ΠΟΣΤΑΓΜΑ
ΨΟ