Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ…. Η ΜΕΓΑΛΗ «ΣΦΑΓΗ»… ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΕΝΤΟΛΗ

0 comments

Δεν έχουν δει ακόμη ολοκληρωμένο οι συ­νταξιούχοι το… έργο που έχει ετοιμαστεί για αυτούς. Μόνο μια… μικρή γεύση έχουν πάρει, για να… συνηθίσουν… Το τελειωτικό χτύπημα ακούει στο όνομα «επανυπολογισμός» των επικουρικών συντάξεων, όπου η… σφαγή που θα τους… σερβιριστεί τον Σεπτέμβρη θα είναι μέχρι και 50%! Υπάρχει δε τόση αναλγησία, που κόβονται όχι μόνο οι κατασκηνώσεις αλλά ακόμη και τα έξοδα κηδείας!
Άλλωστε, για αυτόν τον σκοπό συστάθηκε το δεύτερο Υπερταμείο, το ΕΤΕΑΕΠ. Το πρώτο είναι ο ΕΦΚΑ, από τον οποίο οι ασφαλισμένοι έχουν ήδη πάρει μια πολύ πικρή γεύση από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του, με το χωρίς προηγούμενο αλαλούμ που έχει φέρει.
Η δημιουργία του ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο συγχωνεύθηκαν όλα τα εναπομείναντα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και οι κλάδοι πρόνοιας – εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΤΠΑΕΝ – ΝΑΤ, ΤΠΚΠΕΝ – ΝΑΤ, ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), «δεν έχει καμία σχέση με “νοικοκύρεμα” ή άλλες βαρύγδουπες εξαγγελίες, αλλά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ‘‘πετσοκόβει’’ επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, στη λογική των μηδενικών ελλειμμάτων, μέχρι την ουσιαστική κατάργησή τους και την ενσωμάτωσή τους στον ΕΦΚΑ και στην κύρια σύνταξη», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).
Και αυτό αποδεικνύεται, όπως ισχυρίζονται, από τις πρώτες ενέργειες που έχουν γίνει:
«Επανυπολογισμός», ή αλλιώς σφαγή των επικουρικών συντάξεων. Δεν έγινε κανένας επανυπολογισμός, απλώς προσάρμοσαν την ανάγκη εξεύρεσης 175 εκατομμυρίων ευρώ με αυθαίρετα κριτήρια, χωρίς να εφαρμόσουν κανέναν νόμο, αφού ο νόμος «αντικαταστάθηκε» με υπουργική απόφαση. Χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειώσεις έως 40% και 50%.
Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους ακόμα και 50%.
Οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη που έχουν υποβληθεί από 1/1/2015, αν και ο νόμος ισχύει από 13/5/2016, θα υπολογιστούν με τον νέο νόμο. Δηλαδή, θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή του νόμου για την επικουρική ασφάλιση, παρότι στον κύριο φορέα ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου. Ως αποτέλεσμα, δεν εκδίδεται καμία σύνταξη που υποβλήθηκε από 1/1/2015 και μετά, και ήδη εκκρεμούν συνολικά περίπου 130.000 επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 5 του ν. 4387/16, από την έναρξη ισχύος του το ΕΤΕΑ, και στη συνέχεια βέβαια το ΕΤΕΑΕΠ, θα χορηγεί αποκλειστικά επικουρική σύνταξη, ενώ καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αφορά κατασκηνώσεις, έξοδα κηδείας κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τα εφάπαξ του ΤΠΔΥ, είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η χωρίς λόγο βεβιασμένη ενοποίηση στο ΕΤΕΑΕΠ θα ανέκοπτε την ομαλή ροή της απονομής του 2016 και την απορρόφηση των χρημάτων από το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων. Ενώ μέχρι 31/12/2016 δόθηκαν (κατακρεουργημένα εκ νέου, με μειώσεις από 15% έως 22%) περίπου 11.500 εφάπαξ και απορροφήθηκαν γύρω στα 250 εκατ., από 1/1/2017 δεν έχει δοθεί κανένα. Όσο για τα 100 εκατ. (50+50) Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που δεν απορροφήθηκαν, οι πληροφορίες μας λένε πως θα περιοριστούν στα 70 εκατ., με τα οποία, αν λυθούν οι γραφειοκρατικές δυσχέρειες, θα αποδοθεί ένας αριθμός εφάπαξ στα τέλη Μαρτίου (εκκρεμούν στο ΤΠΔΥ άλλα 25.000). Τα περίπου 25.000 εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα απονέμονται με ρυθμό χελώνας είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω διαφόρων οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων.
Επίσης, λόγω της γενικότερης έλλειψης προσωπικού και των τεράστιων καθυστερήσεων, η απονομή επικουρικής σύνταξης φθάνει ή ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 5 χρόνια (χωρίς διαδοχική).
Έχει δοθεί εντολή να μην πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις;
Υπάρχει εντολή προς τη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) να μην πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις προκειμένου να διατίθενται τα χρήματα από την κυβέρνηση για άλλους σκοπούς και να καλύπτονται ανάγκες που προκύπτουν σε διάφορους άλλους τομείς!
Την καταγγελία αυτή έκανε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων με επιστολή προς τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλο, στην οποία αναφέρει ότι δύο χρόνια μετά την ένταξη του Επικουρικού Ταμείου των Δικηγόρων στο ΕΤΕΑΕΠ δεν έχει εκδοθεί καμιά επικουρική σύνταξη σε κανέναν δικηγόρο.
ΨΟ