Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΔΙΨΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑ!

0 comments

ta-proswpa-tou-kouartetou_1.w_hr

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τις διαπραγματεύσεις να καταλήγουν για άλλη μία φορά στο κενό.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τα είπαν, συμφώνησαν ότι δεν συμφωνούν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Απρίλιο, το πιθανότερο στις 2 Απριλίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν αύριο Κυριακή (20.03.2016) από την Αθήνα και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο το πιθανότερο είναι πως θα επιστρέψουν τη δεύτερη μέρα του Απριλίου.
Η εμπλοκή που σημειώθηκε χθες με το ΔΝΤ, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δε θα αφήσει ανεπηρέαστο το μέτωπο του ασφαλιστικού. «Δεν υπάρχει περιθώριο για νέες υποχωρήσεις» τόνισαν.
Η κυβέρνηση πιέζεται να δεχθεί δραστικές μειώσεις στην εθνική σύνταξη, στις επικουρικές και στα ποσοστά αναπλήρωσης ενώ το ΔΝΤ ως αντιστάθμισμα φαίνεται ότι δέχεται μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι δανειστές ζητούν «μετρήσιμα» αποτελέσματα περικοπής συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 320-340 παράγει δαπάνης και η των μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 40%. Αντίθετα αμφισβητούν ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης από τη μείωση του πλαφόν των υψηλών και πολλαπλών συντάξεων αποφέρει 200 εκ. ευρώ όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς ,η απόδοση δεν υπερβαίνει τα 35 εκ ευρώ καθώς μόνο 50.000 συνταξιούχοι εισπράττουν σήμερα συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αθροιστικά (κύριες + επικουρικές).
Την ίδια ώρα, όλο και πιο έντονη γίνεται η συζήτηση για το αν το Ταμείο θα μείνει ή θα φύγει. Κυβερνητικός αξιωματούχος πάντως, σχολιάζει πως «είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μόνο με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», εξηγώντας ότι «υπάρχουν θέματα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμφωνεί με το Ταμείο», όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια».
ΨΟ