Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

«ΈΚΡΗΞΗ»

0 comments

Print


«Έκρηξη» επενδύσεων με 36.000 λουκέτα και μετανάστευση των επιχειρήσεων
Όσο η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε νέους φόρους το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην οικονομία θα μεγαλώνει…
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πρέπει να έχει χιούμορ, δεν εξηγείται αλλιώς η δήλωσή του ότι μετά την αξιολόγηση θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων, λίγες ώρες μετά την επινόηση του συναδέλφου στο υπουργείο Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τους μετανάστες επενδυτές.
Εάν διάβαζε τα επίσημα στοιχεία από το Μητρώο Επιχειρήσεων ο κ. Παππάς θα έβλεπε ότι στο διάστημα της 14μηνης διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερες από 36.000 μικρές ή μεγαλύτερες εταιρίες έβαλαν λουκέτο ενώ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
ΛΟΥΚΕΤΟ
Χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στις γειτονικές χώρες λόγω φορολογίας. Χθες η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την αγορά γάλακτος πουλώντας τη σχετική μονάδα στο Αμύνταιο ενώ θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές μόνο στην παραγωγή γιαουρτιού, όπου έχει σημαντικές επιτυχίες στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ισχύ τα capital controls που περιορίζουν τις μεταφορές κεφαλαίων.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία είναι το βασικό πρόβλημα που διώχνει επενδύσεις, απομακρύνει κεφάλαια, κλείνει επιχειρήσεις και το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το περίγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβερνητική εκπρόσωπος αποτελεί συνταγή οικονομικής καταστροφής που θα ανακυκλώσει την ύφεση και θα διευρύνει αντί να κλείσει τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, η διαφορά 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια θα κλείσει κατά 1% (1,8 δισ.) από το ασφαλιστικό, 1% από φορολογία και 1% από λοιπούς έμμεσους φόρους. Ουσιαστικά η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στην αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και όχι στη μείωση των κρατικών δαπανών, οι οποίες παραμένουν ανέγγιχτες με εξαίρεση τις συντάξεις, που θα κοπούν για μία ακόμη φορά.
Οταν η επιχειρηματικότητα βάλλεται πανταχόθεν και ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζεται ως το θύμα που συντηρεί το Δημόσιο, τότε καμία αξιολόγηση δεν θα φέρει την επενδυτική άνοιξη. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν καλύπτεται με δηλώσεις τύπου Παππά αλλά με οικονομική πολιτική που θα ενθαρρύνει με κίνητρα τις επενδύσεις.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Ο προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό αναδεικνύοντας την απόπειρα της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της καθεστώς στη Δικαιοσύνη. Με ατάκες για τα «ορφανά του Τσοχατζόπουλου» που έχουν βρεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή για τα φιλικά προς τον κ. Τσίπρα πρωτοσέλιδα «διαπλεκόμενων» εκδοτών ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε την ομιλία του πρωθυπουργού και γύρισε το «παιχνίδι» σε επίπεδο ουσίας και όχι μόνο εντυπώσεων. Οσο δε για την προτροπή του προς τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. δεν θα χαριστεί πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
Επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης του Δημοσίου με τη Siemens εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας σε όλους το γνωστό ότι «εάν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα δημιουργείς μία επιτροπή». Ο κ. Τσίπρας εάν ήθελε πραγματικά να βελτιώσει τη σύμβαση θα το είχε πράξει εδώ και 14 μήνες, όπως του θύμισε και η τέως Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
ΨΟ